zondag 27 januari 2013

FOOD: zelf curry maken


 photo IMG_7023_zps61261391.jpg

 photo IMG_7032_zpsc14a9628.jpg

 photo IMG_7034_zps852f627f.jpg

 photo IMG_7037_zps55df170f.jpg

 photo IMG_7020_zpsa1d5f93e.jpg

Beetje kokosmelk, wat groente en currypasta uit een zakje of potje en je hebt binnen no time een curry op tafel. Maar wat als je nou helemaal zelf je curry wil maken? Naar eigen smaak, met de kruiden die jij lekker vindt?

Even oefenen, maar dan heb je ook wat!

Ga naar de toko of Appie en koop daar een hele voorraad kruiden. Toko is goedkoper, maar bij de appie hebben ze ook veel.

Dit mag niet in je kast ontbreken:
- Garnalenpasta (toko). Niet aan ruiken overigens... Gewoon niet doen ;)
- Vissaus
- Sambal
- Gemalen koriander (ketoembar)
- Komijnzaad
- Kerriepoeder
- Laos
- Chilipoeder
- Kaneel
- Steranijs
- Suiker of honing
- Citroengras. Dit koop je gewoon in een potje bij de Appie

Verder zijn de volgende dingen onmisbaar:
- Knoflook
- Chilipeper
- Limoenbladeren (toko)
- Eventueel limoen
- Kokosmelk

Ook lekker:
Een biertje uit Thailand, Cambodja of Vietnam. Te koop bij de betere Toko, voor ongeveer een euro per flesje.

Je maakt zelf een currypasta door een eetlepel (niet meer!) garnalenpasta in een kom te doen en dit te mengen met veel citroengras (ik doe wel een eetlepel of 5) en theelepeltjes van verschillende kruiden. Zuinig zijn met kaneel, steranijs en chilipoeder en heel ruim met kerriepoeder en koriander (meerdere theelepels).

Laat kokosmelk een beetje inkoken en doe daar je currypasta bij. Ook dit laat je een klein beetje inkoken en gooi je vervolgens bij je gebakken groenten in de pan. In dit geval was dat pompoen en aubergine. Een paar lepels kippenbouillon met stukken kip erbij (die je hebt laten trekken met laos, knoflook en een pepertje) en dan lekker met de deksel erop laten pruttelen.

Vervolgens begint het op smaak brengen. Doe er kruiden bij waarvan jij denkt dat het nog nodig is. Overheerst een bepaalde smaak? Neutraliseren kan met suiker of honing (niet te veel!!), een scheut kokosmelk of een blikje tomatenconcentraat.

Klinkt allemaal erg moeilijk en als je het voor de eerste keer doet is dat eigenlijk ook wel een beetje zo.. maaaaar... het resultaat mag er ook zeker zijn. Het is net of je even in Azie zit en je gasten zullen onder de indruk zijn!

 Eet smakelijk!!

Jullie ooit zelf curry gemaakt? Wat is de beste curry die je ooit gegeten hebt?





Dit recept is geinspireerd op een recept van Gordon Ramsay

18 opmerkingen:

  1. Ohw dit klinkt echt heerlijk! Door jouw blog krijg ik altijd zo'n heimwee naar Aziƫ haha!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Begin de Thaise keuken steeds meer te waarderen! De keuken wel producten die je moet leren eten.
    Ik moet er niet te lang bij nadenken wat er in bijvoorbeeld vissaus zit!

    Zelf nooit echt curry gemaakt. Wel soort van, koriander, ui, knoflook, peper, limoen en kruiden mengen en dit als basis voor een curry gebruiken en dan de kokos melk erbij!

    Deze basisingredienten zijn superhandig! Dat ga ik zeker even opslaan =)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Heerlijk! Ik heb nog nooit een curry helemaal zelf gemaakt. Ik at in australie vaak lekkere curry's. Mijn favoriet was een met pompoen :)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wauw ziet er erg lekker uit! Super leuk ook dat je er Thais bier bij hebt gekocht, tof!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ohhh heerlijk. Mijn moeder is echt een kookwonder. Alles wat zij maakt is gewoon heerlijk. Echt waar. Ongelofelijk. Dit recept schuif ik echt onder haar neus, want dit WIL ik proberen. :) Jummie

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hmm lekker! Ik ben niet echt een vleeseter, dus ik zou een lekkere garnalencurry maken, lekker van tijd tot tijd!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Oh lijkt me heerlijk! Ik heb het nog nooit echt gehad!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik vind curry heerlijk, maar maak het inderdaad altijd met zo'n boemboe van de Appie, haha.. Groene of rode, mjam! Ik denk dat ik hier een te luie kok voor ben. ;) Ziet er wel mjammie uit overigens!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Heerlijk! Ik gebruik meestal kant en klare curry pakjes inderdaad, maar zelf maken is wel een aanrader. Klinkt heel goed dit! :)

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ziet er heerlijk uit, ben dol op curry! Zelf gebruik ik vaak een bakje van Conimex en voeg daar de kokosmelk aan toe maar geloof dat ik dit ook maar eens ga proberen, leuk!

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ziet er heerlijk uit! Ik ben gek op de Aziatische keuken.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Chang bier!!!! Curry ziet er lekker uit maar lijkt me wel echt veel werk.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Nu heb ik zin om te ruiken aan de garnalenpasta. Haha.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Heerlijk! Wij eten vaak groene curry maar deze ziet er ook super uit!

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Ohhh heerlijk! Ga ik ook een keer proberen (:

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Hmm, mijn zusje heeft 1 keer zelf curry gemaakt en dat smaakte heerlijk!

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
top