vrijdag 12 april 2013

TRAVEL: the answers! (part 3)


 photo IMG_9757_zps83a6dfec.jpg

 photo IMG_9834_zps2d4ba4b1.jpg

 photo IMG_9829_zps31e0dde5.jpg

 photo IMG_9656_zps1d8f7523.jpg

 photo IMG_9824_zps7ca02d4f.jpg

 photo IMG_9934_zps7dea8c5c.jpg

 photo IMG_9983_zps5b44b5c6.jpg

 photo IMG_0079_zps6b8feb5e.jpg

 photo IMG_0050_zps23c044d6.jpg

 photo IMG_2730_zps06962f9c.jpg


Joehoeee, daar ben ik weer met antwoord op al jullie reisgerelateerde vragen! Vandaag met alleen maar foto's die (als het goed is) nog nooit eerder op yourlifestyleguide hebben gestaan.

Neem je altijd je spiegelreflex, laptop en andere dure spullen mee op reis?
Tijdens de eerste backpackreizen die ik heb gemaakt had ik nog geen spiegelreflex. Het enige dure item dat mee ging op deze low-budget rugzakreizen was een kleine digitale camera. Toen ik mijn spiegelreflex eenmaal had, heb ik hem altijd meegenomen. Maaaar.... soms zit ie me wel in de weg. Ik ben bijvoorbeeld wel eens weer vertrokken uit een hostel omdat er nergens kluisjes waren.

Twee jaar geleden ging voor het eerst de ipad mee, omdat ik wilde bloggen, maar ik kan er geen foto's op verwerken en het duurde allemaal eindeloos dus dat was geen succes. Een Ipad past overigens in elk kluisje en kan overdag ook heel makkelijk in je kleinere rugzak zonder dat je daar last van hebt. Vorig jaar heb ik voor het eerst mijn macbook meegenomen, dat was geen probleem, omdat we niet echt low-budget hebben gereisd.

Als je in een goed hotel zit met goede kluisjes dan is er niks aan de hand. Voor een echte backpack trip zou ik het meenemen van waardevolle spullen niet aanraden. Het is onhandig en het beperkt je in je bewegingsvrijheid. Je wil als backpacker niet met dat soort dingen bezig zijn. Als je in een overvolle trein zit en je tas in de steek moet laten omdat je moet plassen, is het niet fijn dat je waardevolle spullen bij je hebt.

Wat doe je in het vliegtuig om jezelf te vermaken?
Ik kijk thuis al veel films, dus in het vliegtuig heb ik de meeste films vaak al gezien. Ik heb ooit een keer uit ellende de film van Justin Bieber gekeken en werd spontaan een beetje fan van dat kleine schattige jongetje (ja, I know, dat is ie nu niet meer).

Ik vind vliegen niet erg, maar dan moet ik wel een ok plek hebben. Ik betaal de laatste twee jaar een klein beetje bij voor een betere plek (ik ben 1.80m en had voorheen altijd het ''geluk'' in het midden van een rij te zitten) en ik vlieg voor echt lange vluchten het liefst met goede airlines. Voor Europese vluchten boeit het me niet hoe ik zit. No problem met opgevouwen beentjes, als het maar goedkoop is haha. Ik lees veel in het vliegtuig, voor korte vluchten tijdschriften en voor de lange vluchten een goed boek. Ik slaap niet, echt nooit. Want dat kan ik gewoon niet. Word ik misselijk van enzo, lees maar.
Ik kan hier een heel verhaal ophangen over dat vliegen leuk is enzo, maar ik vind het gewoon een drama. Het enige stomme aan reizen. Dus me vermaken? Dat doe ik eigenlijk niet. Ik zit gewoon mijn tijd uit.

Welke reisgidsen gebruik je?
Voor stedentrips gebruik is de gidsen van 100% en af en toe een Lonely Planet pocket gidsje. Voor lange reizen koop ik altijd een Lonely Planet voor de praktische info en een Inside Guide of Capitool voor alle informatie over het land, de cultuur, gebouwen en de mensen.

What about the money

Spaar je?
Uiteraard spaar ik (veel), anders had ik nooit alle mooie reizen kunnen maken die ik heb gemaakt. Tijdens mijn studententijd heb ik altijd heel veel gewerkt (soms wel vijf of zes middagen/avonden per week) en dit waren goedbetaalde bijbanen.

En hoe zet je jezelf aan tot het opzij zetten van geld?
De reizen die ik maakte waren low-budget, met vliegtickets van rond de 450 euro naar Azie en gelukkig koop je een backpack en andere benodigdheden maar een keer. Verder ben ik niet zo'n shopper en geef dus niet veel geld aan kleding etc. Ik moest van mezelf elke week een bedrag opzij zetten, ookal betekende dat aan het eind van de maand -10 euro op mijn lopende rekening. Ik stond liever een week rood dan dat ik geen geld opzij had gezet haha.

Datzelfde doe ik nu ook, alleen met een iets groter bedrag per maand omdat ik afgestudeerd ben en al 1,5 jaar fulltime werk. Ik denk gewoon heel vaak aan alle reizen die ik nog wil maken en dan weet ik gewoon dat het belangrijk is dat ik geld opzij zet.

Neem je geld cash mee?
Met een wereld(pin)pas zit je tegenwoordig in zo'n beetje elk land gebakken. Je kan voor je vertrek op de site van je bank checken om te zien of je pas werkt in het land waar je naartoe gaat. Ik pin bij aankomst op het vliegveld meestal zo'n 200 euro cash en verdeel dit over mijn tassen. Uiteraard doe ik dit niet allemaal out in the open, niet iedereen hoeft dat natuurlijk te zien.

Ook heb ik altijd een creditcard bij me, daar betaal ik mee als mijn pinpas niet werkt of niet wordt geaccepteerd (of als mijn vriend hem midden in de nacht in een pinautomaat in Bangkok laat zitten, for real) en ik reken er de wat duurdere hotels mee af, zodat ik dat niet met cash geld hoef te doen.

Deze zomer van ik van plan met vriendinnen Europese steden te bezoeken, welke raad jij aan?
Aaah super leuk! Europa heeft zooooveel te bieden. Je hoeft niet perse ver weg om mooie dingen te zien of een andere cultuur te ervaren. Ik zou sowieso naar Lissabon gaan, wat een geweldige stad. Vanuit Lissabon bent je ook snel met de trein bij het strand (Cascais).

Voor het echte, echte, echte Spanje ga je naar studentenstad Murcia. Weinig tot geen toeristen, bijna niemand spreekt er Engels, maar oh wat is het leuk. Tot midden in de nacht zijn de straten vol. Mensen eten, drinken, dansen en alles is er goedkoop. Zo dronk ik er heerlijke wijntjes op het terras voor 1,80, not kidding. Let wel op, het ligt niet direct aan het strand en het kan er in de zomer heel warm worden.

Wil je het iets moderne Spanje maar vind je Barcelona net te toeristisch (overigens wel erg leuk)? Ga dan naar Alicante. Heer-lij-ke stad. Punt.

Tot slot: Praag. I love Praag. Prachtige stad en zeer betaalbaar.

Nou lieve lezers, dit was alweer deel drie van the answers, hope you liked it!

Als je nog vragen hebt, schroom niet om ze achter te laten in een reactie.

20 opmerkingen:

 1. Wow ik had niet door dat je 1.80 bent! Kan me voorstellen, zeker met lange benen, dat het bij een lange vlucht wel zo fijn is comfortabel te zitten!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Oooh ben jij 1.80? Gaaf! Ik dacht dat je heel klein zou zijn haha Leuk geschreven!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. superhandig weer ! ik krijg altijd zin om te reizen als ik je blog bezoek....
  ik ben nog op zoek voor de zomer...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ah, dat vliegen klinkt zo herkenbaar! Ik heb er ook echt een hekel aan en kan ook NOOIT slapen (heel frustrerend als je midden in de nacht als enige nog een film aan het kijken bent terwijl de rest al uren in dromenland is...).

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dit vind ik echt het leukst op je blog. En Alicante was leukkkk! En je hebt me goed de vliegreis door geholpen ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Heerlijk hoe jij over je reizen vertelt, zo inspirerend. Ik ben ook student en ik heb er zo'n hekel aan dat half nederland denkt dat studenten op vakantie gaan van hun studiefinanciering. Ik heb op dit moment geen baantje, maar de reizen die ik de afgelopen tijd heb gemaakt (oké, niet zoveel) heb ik allemaal zelf betaald van het geld dat ik verdiende als caissière in de supermarkt. Dat feestje hield na 3 jaar op, en nu ben ik al 8 maanden werkzoekend. Woensdag had ik een sollicitatie bij de burger king en ook al weet ik nog niet of ik word aangenomen, mijn eerste loon heb ik in mijn hoofd al 20 keer uitgegeven aan reisjes. Ik kan echt niet wachten om mijn reishonger weer te stillen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik vind dat blauwe shirtje zoooo leuk. & heerlijke post kan niet wachten tot de zomer.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Je foto's zijn zo mooi, ik denk dat ik ook maar eens moet gaan investeren in een spiegelreflex...In welk land zijn de foto's gemaakt? Super leuk om te lezen allemaal, ik heb zelf ook niet zulke goede ervaringen met vliegen, maarja, je moet er iets voor over hebben toch?

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ohh ik heb ook zo'n hekel aan vliegen. Het is dat het moet, anders komt je nergens, maar toch... Bah.

  Leuke post!!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik ga deze zomer je tips opvolgen en naar Alicante! Barcelona vind ik ook super dus dat is fijn om te horen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Heerlijk om te lezen meid. Ik haat het vliegtuig ook. Vreselijk dat stilzitten. :) Maar goed, eenmaal aangekomen ben je (meestal) alles vergeten. Mexico was 9 uur ofzo voor mij, drama!! haha, maar toen ik het strand zag. WAUW. :) Zou heel graag nog Spanje, Italië bezoeken, ben daar nog nooit geweest. Shame on me!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Super leuk om te lezen!! Maar dat over een Ipad (of in mijn geval tablet) dat in elk kluisje past. Dat is niet helemaal waar. Afgelopen vakantie op Gran Canaria kon zelfs een tablet van 10 inch niet in het kluisje. Alleen een spiegelreflex body paste erin. Dat was dus niet zo geweldig...

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wat een heerlijke foto's!! Ik kan niet wachten tot het zonnetje gaat schijnen!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Jaaa! Hier had ik op gewacht! Hoeveel parts komen er nog? :p

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Wat een fijn stukje, echt handige tips, dankjewel!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Blijft leuk om te lezen dit :) Wat een geweldige foto's ook weer!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Leuk stukje! Ik ben het eens met je tips voor reizen in Europa, een tip: Budapest is ook een leuke stad en lekker cheap. Vliegen is ook echt een ramp hoor. Het vliegen zelf zit ik niet zo mee, maar maar al dat wachten op luchthavens en alle restricties komen me echt de spuigaten uit.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Hoi, net je blog ontdekt en kon me er meerdere pagina's mee zoethouden! Ik hou van al je reisstukjes en helemaal de uitleg en tips erbij zoals deze post.
  Goed bezig!

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
top