woensdag 3 april 2013

TRAVEL: the answers! (part 2)


 photo L1010891_zps28185b95.jpg

Zoals beloofd vandaag een aparte post over het boeken van vliegtickets, kiezen van hotels etc. De meeste vragen gingen over Thailand, dus daar zal ik me op focussen.

Waar boek jij je vliegtickets en waar let je op?
Na het kiezen van de bestemming is het boeken van de vliegtickets de eerste stap. Ik geef er de voorkeur aan om eerst een vliegticket te boeken en als ik deze eenmaal heb maak ik me pas druk over routes, hotels etc. Voorheen boekte ik vliegtickets eigenlijk altijd op basis van de prijs. Dat ik vervolgens 24 uur onderweg was en 3 keer moest overstappen, daar had ik geen boodschap aan. Sinds ik fulltime werk en dus minder tijd heb om te reizen let ik meer op vliegtijden en de vliegmaatschappij. Ik wil geen kostbare tijd verliezen, of compleet gebroken op de plek van bestemming aankomen. Als student deed ik dat soort dingen zonder enkele moeite, maar nu is die tijd voorbij.

Een vliegticket boeken is een tijdrovende zaak. Ik begin altijd met het zoeken van vliegtickets op sites als vliegtickets.nl en cheaptickets.nl De eerste vind ik handiger, omdat je dan kan zoeken op meerdere bestemmingen. Je zoekt in de tijd dat jij op vakantie wil gaan tickets via deze sites. Het grote ''verander de datum spel'' kan dan beginnen. Ik varieer eindeloos met de vertrek- en aankomstdatum, net zo lang tot ik het meest goedkope ticket heb gevonden. Aankomen op de 27e en vertrekken op de 17e, te duur? What about vetrekken op de 26e en aankomen op de 17e? Of vertrekken op de 25e en aankomen op de 18e? Zo ben ik eindeloos de data aan het veranderen. Vervolgens kijk ik welke vliegmaatschappijen goedkope tickets aanbieden en bezoek ik hun eigen sites. Dus zie je dat de goedkoopste tickets worden aangeboden door United Airlines en KLM? Dan ga ik op de sites van deze vluchtmaatschappijen nog een keer naar tickets zoeken. Hiermee omzeil je de boekingskosten van sites als cheaptickets en ben je vaak net een paar tientjes goedkoper uit omdat je rechtstreeks bij de maatschappij zelf boekt.

Als je veel hebt gevlogen krijg je vanzelf een voorkeur voor bepaalde vliegmaatschappijen. Zo heb ik ondertussen al heel erg vaak met Emirates gereisd. Daardoor ben ik nu lid van het programma voor vaste klanten, waarmee je punten voor bijvoorbeeld upgrades spaart. Boek ik een ticket bij Emirates dan doe ik dat niet online, maar bel ik met de telefoonservice om het ticket te laten vastleggen. Zij zien dan dat je vaste klant bent en je kan nog een beetje richting een goede plek in het vliegtuig kletsen zonder dat je daarvoor hoeft bij te betalen.


Vliegen naar Thailand, Vietnam en andere Aziatische landen
Voor Azie kan ik zeker Emirates aanraden. Ik heb met veel verschillende maatschappijen gevlogen, maar de Emirates is toch echt de beste. Iedereen denkt dat Emirates heel erg duur is, maar dat klopt niet. Zo ben ik al een keer voor 430 en voor 450 naar Thailand gevlogen. De truc is dat je je niet beperkt tot vertrekken vanaf Amsterdam. Kijk ook eens bij Dusseldorf, dit kan zo 100 euro schelen! Emirates heeft altijd een bepaalde periode waarin je aanbiedingen boekt. Als je de site bezoekt, klik dan op ''special fares''. Je krijgt dan een hele lijst met bestemmingen waarin je kan zien voor wanneer een bepaalde aanbieding geboekt dient te worden. Dat ziet er bijvoorbeeld zo uit:

 photo Emirates_zpsd93dfb94.png

Voor 03 april kan je dus een ticket naar Vietnam boeken voor 639 euro als je vertrekdatum tussen 17 maart en 28 juni ligt. Na 3 april komen er weer nieuwe aanbiedingen online.



Hotels kiezen/boeken
Ik heb reizen gemaakt waarbij ik niks van te voren had vastgelegd en reizen waarbij ik van te voren wel hotels had geboekt. Wat ik in ieder geval altijd doe is een hotel voor de eerste nacht boeken, zodat je na het landen direct een plek hebt om naartoe te gaan.



Voorbereiding
Wil je dat je reis een groot avontuur is? Boek dan geen hotels. Let hierbij wel op de periode waarin je reist. Reis je in het hoogseizoen, dan is het moeilijker om een perfect hotelletje te vinden op de dag zelf. In het voor- of naseizoen is dit erg gemakkelijk. Stel je gaat naar Thailand. Wat ik dan van te voren thuis doe is een route uitstippelen die ik wil gaan afleggen. Deze route is globaal en kan altijd nog veranderen als je eenmaal in het vakantieland bent. Voor de meeste plaatsen die ik wil gaan bezoeken zoek ik vervolgens op internet een aantal hotels op. Ik maak gewoon een worddocumentje, waarin ik per plaats gemiddeld twee of drie adressen in verschillende prijsklassen noem. Je moet dat ongeveer zo voor je zien:

Chiang Mai
Top Garden
Vanaf 3,50 euro pp
Tel.: 082-1838598
info@topgarden-chiangmai.com

Pat's Klangviang
Vanaf 16 eurp pp
Tel: 053-208-280
info@patsklangviang.com

Mijn allergrootste vriendjes op het gebied van hotels zijn The Lonely Planet (als ik ter plaatste ben) en Tripadvisor (voor vertrek). Op Tripadvisor staan bijna alle hotels ter wereld en ze worden gereviewd door mensen die er zelf zijn geweest, inclusief foto's. Tik een plaats in, kies of je een hotel, B&B of special lodging wil vinden en hoppaaa, je hebt zo een heel overzicht van alle goede en slechte hotels. Zo staat deze B&B bijvoorbeeld op dit moment op nummer 1 van alle B&B's in Bangkok. Helemaal onderaan staat nu dit hotel. Check vooral de foto's van bezoekers en je weet direct dat je hier niet moet zijn. Echt mensen, deze site is goud waard, ik zou niet weten wat ik zonder Tripadvisor moest.




Op plaats van bestemming
Op de plaats van bestemming koop ik een goedkope lokale simkaart om hotels een dag van te voren te contacten om te vragen of ze nog kamer vrij hebben. Vergeet er nooit bij te vragen: ''Do you have any last minute deals?''. Ik heb nog nooit de volle mep betaald in Azie. Dit is niet gek, dit doen alle backpackers en de Aziatische hotels zijn niet anders gewend. Dit geldt overigens niet voor het hoogseizoen. In Thailand is het niet eens nodig om een simkaart te kopen, daar hebben ze overal wifi en kun je heel makkelijk en snel over en weer mailen met hotels.

Als je naar een vrij toeristische plaats gaat en je weet dat je niet 's avonds laat aankomt kun je ook helemaal op de bonnefooi gaan. Als je 's morgens om 06:00 uit een nachtbus stapt, heb je tijd genoeg om gewoon even rustig rond te lopen en bij wat hotels te informeren naar hun prijzen. Het is overigens ook helemaal niet gek om te vragen of je een kamer mag zien, zelfs niet als het hotel erg low-budget is.


Info over bussen, routes, onveilige gebieden, het huren van een scooter etc, etc, etc.
Hiervoor gebruik ik de Lonely Planet, maar ik ben ook lid van het Wereldwijzer Forum. Dit is een mega handig forum, waarbij zo'n beetje elk land een eigen subforum heeft. Op dit forum kan je niet alleen ontzettend veel lezen over je vakantieland, je stelt hier ook al je vragen en krijgt er tips en advies. Lees wel eerst goed oude topics door voordat je al je vragen stelt. Het wordt erg gewaardeerd als je meekletst en je ervaringen deelt. Iemand die lid wordt om feedback te krijgen op zijn hele reisschema en zich vervolgens na uitgebreide antwoorden nooit meer laat zien... nee dat is niet zo chique.

 photo L1000907_zps639cb390.jpg

Zo, dit was de post over alle praktische zaken rondom het voorbereiden van je reis. Uiteraard ben ik heel benieuwd naar jullie tips en ervaringen. Binnenkort komt er nog een derde deel van deze reispost, om alle overige vragen te beantwoorden.

Hope you liked it!

26 opmerkingen:

  1. Oh die laatste foto <3 heerlijke post meid, heb nu nog meer zin in mijn reis deze zomer. En je tip over het kopen van een simkaart ga ik zeker opvolgen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Voor mij geldt het zelfde, wat heb ik nu een zin om lekker op reis te gaan. Ik ben wel jaloers op je geduld trouwens, dat je zo geduldig verschillende data en tickets uitzoekt. Leuk:)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Leuke post! Nog een handige tip voor vliegtickets is de app (of website) van Skyscanner. Die vergelijkt ook alle budget airlines zos EasyJet én jebkan zelfs een heel land selecteren + als data het hele jaar of de hele maand. Handig voor als je flexibel bent.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat een geweldig leuk stuk om te lezen :) Zelf ben ik nog nooit in de buurt van Thailand op vakantie geweest, maar door dit stukje ben ik toch wel erg benieuwd!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wat een handig stuk! Ik zou zo graag een keer naar Thailand willen!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Wat een ontzettend handig artikel! Ik ben nog nooit in Azië geweest, maar dat lijkt me toch wel heel gaaf!!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ah, dat is echt super handig! Bedankt voor de info :) Denk dat ik hier zeker nog wat aan ga hebben (als ik een keertje avontuurlijk ga doen met een vakantie, hehe :P)
    Wat ik trouwens heb gehoord is dat vliegtuigmaatschappijen door middel van cookies elke keer wanneer jij op hun site komt hun tarieven een mini beetje verhogen van de bestemming waar jij heen wil...

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Veel fijne tips! Ik heb net mijn vakantie naar Alicante geboekt, kan niet mis gaan als ik jou verhalen heb gelezen ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Leuk artikel om te lezen Jolien!
    Grappig dat we allemaal andere gewoontes hebben om reizen te boeken. Zo gebruik ik Skyscanner om vliegtickets te zoeken, vlieg ik idd het meest met dezelfde maatschappij en gebruik ik juist geen TripAdvisor en LonelyPlanet, maar gebruik ik mijn netwerk voor tips en advies.

    Ben ook heel benieuwd naar je inpaktips! :)

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ik gebruik hostelword meestal voor het vinden van een goede slaapplek :)

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Super handig artikel! Bedankt, hier ga ik nog veel aan hebben

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Wat een super handig artikel! Dit ga ik zeker onthouden. Het lijkt me zo gaaf om eens naar azië te gaan.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Die laatste foto is heel erg vet! Handig artikel ook :D Thailand staat ook hoog op mijn reisverlanglijstje.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Ooh, ik wil alleen al tussen de colleges door werken om weer op reis te kunnen! Weer lekker uren bezig zijn om de goedkoopste vliegtickets te krijgen en daardoor een iets duurder hotel te kunnen bekostigen. Ik ben nog niet buiten Europa geweest, maar hopelijk gaat dat niet al te lang meer duren. Bedankt voor de superhandige tips!

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Super leuk en vooral heel erg handig om te lezen!!

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Interessant artikel! Lonely Planet en vooral tripadvisor zijn zo belangrijk tijdens het boeken van hotels of het vinden van goede spots.

    Deze winter staat Thailand op het programma!

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Inderdaad: Skyscanner werkt heel makkelijk voor het vergelijken van alle vluchten in een maand, of bijvoorbeeld alle vluchten vanaf Rotterdam in april wereldwijd. Vroeger gebruikte ik hiervoor het Duitse Swoodoo, ook prettig maar heeft niet zo'n fijne app als Skyscanner. En vervolgens zoals je zegt boeken via de luchtvaartmaatschappij zelf.

    BeantwoordenVerwijderen
  18. luid en duidelijk! Ik ben ook van Tripadvisor, maar boekjes niet zo. Verder ook blogs en vrienden die er zijn geweest

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Wat een heerlijke foto's! Tripadvisor vind ik ook geniaal :)

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Super handige post! Ik wil graag nog een keer naar Thailand.. En ga dan denk ik je advies opvolgen en vliegen met emirates!

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Superleuk dit! Ik moet ook echt naar Thailand haha. Maar ik wil alles van tevoren gepland hebben dus het zal meer alles vooraf boeken zijn ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Voor iedereen die nu geïnspireerd is en ook een trip gaat plannen: lonely planet heeft weer de 3 voor 2 actie!! :)

    BeantwoordenVerwijderen
  23. Heerlijk om te lezen. Ik wil zo graag nog een keer naar Thailand

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
top