maandag 24 september 2012

KOKEN: Zelf gezonde appel chips maken!Chips is een echte guilty pleasure van mij. Met zakken tegelijk. Ik vind het ZO lekker. Echt, ik kan zo twee of drie zakken achter elkaar opeten. Daarom koop ik er ook altijd maar eentje ;)

Stel je even voor. Het is zondagmorgen 07:00 uur. Je ligt al een uur wakker en buiten is het koud en guur. Je besluit toch maar op te staan. Bij iedereen in de straat zijn de gordijnen nog dicht en jij zit met de kaarsjes aan lekker te snuffelen op kookblogs als je besluit appel chips te gaan maken.

Beetje koken, ondertussen foto's maken. Lekker in je eentje bezig zijn. Het hele huis begint naar appel en kaneel te ruiken en jij hebt het koud. Kruipt onder een deken en besluit dat het tijd is om voor de eerste keer dit jaar de film The Holiday te gaan kijken.

Vriendlief wordt wakker van de heerlijk geur en komt naar beneden. ''Wat ben jij nou aan het doen!?''. Nou, gewoon? Lekker genieten van de opkomende herfst. ''Weet je wel wat voor een lekker weer het buiten is?!''. Euhm. Nee. Dat weet ik dus niet. De gordijnen zitten nog ik ik zit onder een deken en verheug me op sneeuw. Hij zwaait de gordijnen open en ik zie de strak blauwe lucht en het zonnetje. Ja hallo!!! Toen ik vanmorgen opstond was het slecht weer. ''Misschien omdat jij zo idioot was om op zondagmorgen om 07:00 op te staan.....'', zegt mijn vriend. Ok. Jij wint. Maar ik kom vandaag niet meer onder mijn deken vandaan.

1. Snijd een appel in flinter dunne stukjes. Hier kan je een aardappelschiller voor gebruiken, maar ook een kaasschaaf of een heel scherp, groot mes.

2. Doe water met een beetje kaneel en een schepje suiker in een kom en laat de appelpartjes 10-12 minuten weken. In plaats van water is het ook erg lekker om appelsap te gebruiken. Je hoeft dan geen schepje suiker toe te voegen.

3. Verwarm de oven voor op 175 graden. Leg de appelpartjes op het rek (zonder bakpapier)en zorg ervoor dat de stukjes elkaar niet overlappen.

4. Na ongeveer 15 minuten haal je het rek uit de oven en laat je de appel afkoelen. Ik draai de chips nu ook meestal een keertje om. Doe dit als de chips er al mooi van kleur uit ziet. Zorg dat de chips niet gaat verbranden of helemaal bruin wordt. 

5. Zet de chips terug in de (nog warme oven). Nu geef je ze de tijd om nog knapperiger te worden zonder dat de oven aan staat. De chips kan dan niet verbranden.

6. Lekker om bij het serveren nog een klein beetje bruine suiker over de chips te strooien. Hoeft niet! Ook lekker met een glas Gluhwijn in de winter. Tot slot, voor de mammies onder ons: stop wat chips in een leuk zakje en je hebt een gezonde en leuke verjaardagstraktatie!

Eet smakelijk!!

25 opmerkingen:

 1. Oeh, dat ga ik ZEKER maken! Gezond én lekker, want ik <3 appel!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ooh lekker! Ik ben ook dol op chips! Dit recept ga ik zeker nog een keer gebruiken!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Klinkt als een heerlijke zondag, lekker lui en genieten. Ik ben ook dol op chips én op appels dus dit lijkt me super. Ben heel benieuwd hoe het smaakt, ga het zeker eens uitproberen!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. :) dat ga ik zeker uitproberen! Maakt het nog uit wat voor appels je gebruikt?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. JUM! Dit zit er echt lekker uit, ook al ben ik zelf niet zo gek op appel..

  X Sanne

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Lekker en gezond :) Een goede combi!!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. ik bel gewoon al dol op je persoonlijk verhaaltje er bij ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Oeh dit ziet er zo lekker uit! Ik ben ook gek op chips en heb altijd op zondagavond zin in een lekkere zak chips. Ik hou me dan in (je moet aan de lijn denken), maar leuk is anders. Dit is dus echt de oplossing! Ga zondag eens even kijken of ik zin heb om dit te maken. :)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Lijkt me lekker! Als ik me niet inhoud eet ik ook zo hele zakken chips leeg..

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Leuk geschreven. En die chips lijkt mij heerlijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Dat ziet er lekker uit! Thanks voor de tip, dit ga ik maken :D :D

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Heerlijk dat herfstgevoel en wat kan het soms fijn zijn om vroeg op te staan en de hele dag te hebben. Zeker als er dit soort leuke ideeën uit voort komen, lijkt me erg lekker!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ziet er lekker uit! En een goed alternatief voor gewone ongezonde chips :)

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Lekker! Mooie foto's heb je ervan gemaakt

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ook met mooi weer mogen dit soort dingen gemaakt worden!;) Lekker toch. Wel veeeeeuuls te vroeg voor de zondagochtend hoor, 07.00uur. Maarja, dat ritme zeker he;)

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Dat ga ik ook eens maken, klinkt erg lekker!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Ziet er erg lekker uit! Ik ga het eens proberen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Ik ben hier ook ZO fan van. Grappig ook want ik heb het er toevallig over in een filmpje dat ik vorige week heb opgenomen :D
  Ik maak ze wel net iets anders dan jij. Ik leg ze in de oven, strooi er wat kaneel op en klaar is kees!

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Dat ziet er lekker uit, prachtige foto's ook weer :)

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
top